Mascotte ontwerp voor Daltonschool de Ontdekking in Almere

Daltonschool De Ontdekking Almere
april 2018

Deze opdracht is meer dan alleen een tekenopdracht. Het was mee denken en zichtbaar maken van de visie van de Openbare Basis School De Ontdekking, hoe ze omgaan met kinderen en de manier waarop ze onderwijs geven.

Op deze school geven ze Daltononderwijs, dat ondersteund wordt door het gedachtengoed van Stephen Covery. Deze gedachtengoed, hebben ze vertaald in totaal 7 motto's, voor de leerlingen van groep 1 tot en met groep 8:

 

1 Op de Ontdekking worden wij groot, we staan zelf aan het roer van onze boot.

2 Met het eindpunt in zicht is onze ontdekkingsreis doelgericht.

3 Doe eerst de belangrijke zaken, dan heb je daarna tijd voor andere zaken.

4 Op De Ontdekking geldt de zin: Ik ben positief, ik denk win-win.

5 luister naar jou met oren, ogen en hoe het voelt. Zo begrijp ik wat jij echt bedoelt.

6 Misschien ga je alleen wel heel erg snel, maar samen kom je verder. Dat weet je toch wel.

7 Wissel hard werken af met plezier. Dat is goed en daarom doen we dat hier.

 

Samen met de school is er een mascotte, met een sidekick ontworpen: piraatje Aran en zijn papegaai Coco. De piraat Aran staat voor het 'rebelse' en vrijdenkende karakter en de papegeaai Coco, is de 'voorzetter'. Naarmate het verhaal vordert, komen er ook andere karakters bij. Alle motto's worden via een avontuur op een grote schatkaart afgebeeld. Deze schatkaart, van ongeveer 2 bij 2 meter hangt op drie centrale plekken in de school. Elk motto is een illustratie waarin piraatje Aran en Coco worden afgebeeld in een bepaalde situatie, waarbij Coco regelmatig het tegenovergestelde laat zien, zodat praatje Aran gepast er op kan reageren. Een geweldige opdracht om te doen en om aan mee te denken. Een concept waar nog zo veel meer in zit en toe te passen is binnen het programma van de school!